Restauracja

"Nie ma silniejszej miłości niż miłość do jedzenia."

„Znam Klientów restauracji XXX i jestem przekonany, że różnorodność potraw musi iść w parze z jakością, ponieważ jedzenie ma bezpośredni wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Urozmaicone i wartościowe posiłki są dla mnie kluczową kwestią podczas przygotowywania posiłków.”

- Szef Kuchni

Nowe trendy - sprawdź, jak gotujemy!

Stworzymy restaurację dla osób dbających o swoją dietę, lubiących poznawać nowe smaki, ceniących zdrową kuchnię. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, sprawimy, że każdy posiłek będzie celebrowany w sposób, na jaki zasługuje, bez pośpiechu i ze smakiem, zachowując przy tym 100% staranności z zakresu bezpieczeństwa żywności i personelu.

Współpracując z Instytutem Kulinarnym XXX, skrupulatnie wdrożymy najnowsze trendy obowiązujące w branży gastronomicznej, zachowując wysoki poziom świadczonych usług.

Mając na uwadze planowane zmiany w holu głównym budynku XXX, zadbamy o unikatowy dress code personelu i wymienimy zastawę stołową. Kilka prostych trików korzystnie wpłynie na wizerunek całej restauracji.

Poniżej przedstawiamy obowiązujące trendy, zgodnie z którymi poprowadzimy nową restaurację:

1. Koniec ery typowych stołówek, pora na autorską i spersonalizowaną kuchnię

Klienci, w cenach dawnego barowego jedzenia, oczekują znacznie wyższej jakości serwowanych posiłków, konkretnego menu i wychodzenia naprzeciw ich oczekiwaniom w postaci dowozu do biura, zamówień przez internet, czy rozpisania diety pudełkowej. To wynik wciąż rosnącej świadomości konsumenckiej, która sprawia, że coraz chętniej korzysta się z nowo powstałych restauracji w miastach i podąża za nowinkami pojawiającymi się w programach kulinarnych.

Restaurację dla Pracowników XXX poprowadzi doświadczony Szef Kuchni XXX, ponieważ mamy pewność, że spersonalizowane posiłki i autorskie menu, razem zapewnią wysoką jakość serwowanych potraw, zgodnie z oczekiwaniami Klientów.

Żurek nie musi być nudny!

Z dodatkiem świeżego majeranku w stylu śląskim, nabierze nowego zaufania wśród konsumentów.

2. Żywność funkcjonalna

Zadbamy o dobre samopoczucie Klientów restauracji XXX. Nasi kucharze, znając potrzeby konsumenta, odpowiedzą doświadczeniem i skupią całą swoją uwagę zarówno na doskonałym smaku, jak i na wartościach odżywczych wydawanych potraw. Współpracując z dietetykiem, zamierzamy informować o kaloriach oraz alergenach występujących w jedzeniu, co sprawi, że Klient będzie świadomy swojej codziennej diety.

3. Zielone jest dobre. I zdrowe!

Dzięki rosnącej świadomości związanej z tematyką żywieniową coraz więcej dostawców proponuje produkty roślinne. Osoby chcące prawidłowo funkcjonować, bez problemu nabędą świeżą żywność - na wolnym rynku znajduje się wszystko, co potrzebne do przygotowania potraw wegetariańskich i wegańskich. Zapewniamy, że część potraw oprzemy na produktach ekologicznych i od lokalnych dostawców.

Zauważamy również, że rośliny są chętniej wykorzystywane jako baza nowego dania, a składniki bogate w białko podbijają gusta konsumentów, zwłaszcza że są zdrową alternatywą dla mięsa. Fasola, soczewica, groszek, czy grzyby, coraz częściej służą jako zamiennik, a kulinaria świata dają nieskończoną ilość możliwości, które wykorzystujemy w kuchni polskiej.

Słodki, niskokaloryczny deser?

Oczywiście!

Całość wypełnią codziennie świeże i pełne witamin soki oraz pyszne wegańskie ciasta serwowane w kawiarence.

4. Zero waste

Obecnie najmodniejszy trend ograniczający marnowanie żywności. Często zdarza się, że po całym dniu gotowania zostaje wiele potraw, które następnie trafiają do kosza. Mamy pomysł, jak tego uniknąć! Wspierając ideę „zero waste”, pod koniec każdego dnia planujemy wyprzedaż pozostałych posiłków za symboliczną złotówkę, którą następnie przekażemy w celach charytatywnych akcji Fundacji XXX.

5. Casual dining

Popieramy obecną modę korzystania z sezonowych produktów i ofert lokalnych dostawców.

Casual dining - dobre i niedrogie jedzenie w domowej atmosferze przyciąga klientów i sprawia, że wraca się do miejsca utrzymanego w przyjaznym klimacie. Jedzenie powinno być produkowane jak najbliżej restauracji, zapewniając im świeżość. Nawiązaliśmy współpracę ze znanym warszawskim dostawcą warzyw - Państwem XXX, posiadającymi gospodarstwo rolne. Ich produkty zagoszczą w kuchni i na stołach w okresie letnim. W pobliżu znajduje się też gospodarstwo rybne, z bogatą ofertą świeżych ryb, natomiast jaja będą pochodziły wyłącznie z chodu ściółkowego.

Zauważamy realną potrzebę wykorzystywania produktów sezonowych od lokalnych dostawców, hodowanych w odpowiednich eko warunkach.

6. Meatless Mondays

Zgodnie z sondażem XXX, zrealizowanym w lutym 2018 roku w ramach kampanii "XXX", prawie 60% ankietowanych planuje ograniczyć konsumpcję mięsa, zastępując je roślinami. To tak zwany fleksitarianizm. Zgodnie z założeniem tej idei, promowany jest zdrowy styl życia, a zmniejszenie jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego pomaga chronić się przed chorobami układu krążenia czy cukrzycą. Popierając tę inicjatywę, dołączymy do akcji portalu www.xxx.org o nazwie „XXX, zainspirowanej brytyjskim „Meatless Mondays”, ograniczającym spożycie mięsa w określony dzień tygodnia.

7. Dania na wagę

Doskonałym rozwiązaniem są dania serwowane na wagę. Taki sposób zapewni niemarnowanie jedzenia, dobór składników według codziennych podpowiedzi kubków smakowych, a także sprawi, że obniżą się koszty produkcji i strat. Połączenie wielu elementów, w rezultacie zapewni dobrą cenę, a nam pozwoli utrzymać wysoką jakość obsługi Klienta.

8. Zdrowy hedonizm

Diety najczęściej kojarzą się z wyrzeczeniami i restrykcjami. Zdrowy hedonizm to zapewnienie potrzebnego w każdej diecie balansu, dając szansę na pozytywne impulsy i różnorodność serwowanych potraw. Jedzenie to przyjemność, dlatego skupimy się na tym, aby posiłki dietetyczne zostały starannie dobrane do potrzeb Klienta i prezentowały jakość i smak identyczny, jak dania tradycyjne.

Gotowana pierś z kurczaka bez soli, podana z makaronem pełnoziarnistym, zapewni uczucie sytości i radości z pełnowartościowego posiłku.

9. Tradycyjna kuchnia Polska

Tradycyjne polskie dania są bez wątpienia numerem jeden wśród konsumentów. Odkrywając nowe kuchenne możliwości i smaki oraz lokalne produkty, utożsamiamy się z trendem o zdrowej żywności i żywieniu. Oprócz dobrze znanego schabu planujemy wykorzystywać mięsa, które obecnie są rzadko dostępne w restauracyjnym menu, tj. cielęcina i wołowina, a także przygotowywać potrawy mączne, bezpośrednio w kuchni XXX. Przepisy staropolskie, mające w składzie kaszę i ziemniaki, to także cała gama smacznych posiłków, które zapewnią różnorodność menu. Najtańsze dania, oparte na mięsie mielonym, urozmaicimy o bardziej atrakcyjne potrawy, również w kuchni wegetariańskiej.

10. Kulinarne Karaoke

Restauracja otwarta na potrzeby Pracowników to nasz przepis na sukces. Obecny rozrywkowy charakter XXX i przyjazna atmosfera, pozwalają stworzyć projekt zwany Kulinarnym Karaoke. Zachęcimy Pracowników do dzielenia się swoimi przepisami i sugestiami, udostępniając grafik spotkań o tematyce gastronomicznej.

Smacznego!

-------------------------------------

Projekt na zlecenie dużej firmy. Klient po otrzymaniu tekstu w grafice był zachwycony, uznał, że dostał dokładnie to, czego oczekiwał. Oprawą graficzną zajmowała się firma z Gliwic. (Plik PDF dostępny do wglądu dla osób, które podejmą współpracę ze mną lub z grafikami). Tekst zredagowany na podstawie materiałów przesłanych przez Klienta, część napisana od podstaw.

Realizacja trwała ok. 2 tygodnie.